GPS Nedir?
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında bulunan GPS alıcısının konumunun belirlenmesi amacıyla, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda, yer ve zaman bilgileri sağlayan uydu navigasyon sistemidir. İlk olarak askeri amaçlar için kullanılan GPS sistemi, 1983 yılında rotasından sapan ve 269 kişi taşıyan bir yolcu uçağının hedef alınarak düşürülmesi sonrası sivil kullanıma da açılmıştır. GPS sistemleri günümüzde uçaklarda, cep telefonlarında, araç takip sistemlerinde, navigasyon sistemlerinde, harita yapımında ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Birden fazla küresel konumlandırma sistemi mevcuttur. Farklı ülkelerin geliştirmiş olduğu sistemler aşağıdaki şekilde isimlendirilmiştir:
GPS (ABD tarafından geliştirilmiştir. 1978 yılında ilk uydunun fırlatılmasıyla başlayan proje 1994 yılında tamamlanabilmiştir ve uydu sayısı 24’e ulaşmıştır.)
GLONASS (Rusya tarafından geliştirilmiştir. 1979 yılında ilk uydunun fırlatılmasıyla başlayan proje 2011 yılında tamamlanabilmiştir ve uydu sayısı 24’e ulaşmıştır.)
GALILEO (Avrupa Uzay Ajansı ESA tarafından 1999 yılında geliştirilmeye başlanan proje toplam 30 uyduya sahip olacaktır ve 2019 itibariyle sivil kullanıma açılacaktır.)
COMPASS-BEIDOU-2 (Çin tarafından geliştirilmiştir. 2000 yılında faaliyete geçen ve 3 uyduya sahip COMPASS-BEIDOU-1 sistemi temel alınarak geliştirilmektedir. 2020 yılında faaliyete geçecek olan sistem 35 uyduya sahip olacaktır.
IRNSS (Hindistan hükümeti tarafından onaylanan proje 2006 yılında başlamıştır. Sistem lokal konumlandırma sistemi olarak tasarlanmış olup toplam 9 uydu ile 2016 yılında kullanıma açılmıştır.)
GPRS (General Packet Radio Service) Nedir?
GPRS cep telefonunuz üzerinden internete bağlanabilmenize olanak sağlayan bir teknolojidir. GPRS bağlantı teknolojisi (packet base services) geleneksel bağlantı türlerine göre (circuit-switched services) daha hızlı ve daha ekonomik veri transferi imkanı sağlamaktadır. GPRS teknolojisinde geleneksel bağlantı teknolojilerinden farklı olarak internete bağlı kaldığınız süreye göre değil, transfer ettiğiniz veri miktarına göre ücretlendirilirsiniz. Bu teknolojiyle cep telefonları arasında veri transferi yapılmasına olanak sağlanmış ve günümüzde akıllı telefonların temeli atılmıştır. GPRS teknolojisi sayesinde veri transferi hızlandığı ve maliyetler düştüğü için, araç takip sistemleri ve diğer bütün mobil uygulama ve sistemler, daha hızlı ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmektedir. Zaman içinde gelişen teknoloji ile farklı veri aktarım hızları yakalanabilmiştir. GPRS, E, 2G, 3G, 4G ve 5G terimleri sinyal gücünün sınıflandırılabilmesi için kullanılan kısaltmalardır ve veri aktarım değerleri yandaki gibidir.
Araç Takip Sistemi Nedir?
Araç takip sistemi en temel tanımı ile araçların GPS uyduları sayesinde 7 gün 24 saat internete bağlı bir bilgisayar, akıllı telefon, tablet vs. üzerinden takip ve kontrol edilmesini sağlayan sistemlerdir. Araç takip sistemleri ile araçların hızları, izlemiş oldukları rotalar, duraklama yaptıkları yerler, rölanti süreleri gibi çok sayıda bilgi, haritalar üzerinden anlık ve geçmişe dönük olarak izlenebilir, anlık ve geçmişe dönük raporlar ile, kayıt ve kontrol altına alınabilir.
Araç Takip Sistemi Nasıl Çalışır?
Araç takip sistemleri temel olarak GPS, GSM/GPRS, sayısal haritalar ve özel yazılımlardan oluşan bir sistem içerisinde çalışmaktadır. Araçlara takılan mobil veri cihazları, GPS uydularından aldıkları iki bilgiyi (Uydu sinyalinin gönderildiği gerçek zaman ve uydunun sinyal gönderildiği anda yörüngedeki konumu) ve bağlı sensörlerden gelen sıcaklık ve benzeri telemetri bilgilerini, GSM/GPRS şebekesi üzerinden kontrol ve iletişim merkezine aktarırlar. Gelen bu bilgiler özel yazılımlar sayesinde derlenir ve sunucular üzerindeki veri bankasına kaydedilir. Kullanıcı tarafında ise özel yazılımlar sayesinde araçlar, internete bağlı bir bilgisayar ve akıllı telefon/tablet ile anlık veya geçmişe dönük olarak izlenebilir, araçlardan gelen bilgiler görülebilir, araçların alarm ve program durumları değiştirilebilir. Bu yapı araç takip sistemlerinin temel çalışma mantığını oluşturur.
Yorum Yok